שיתוק ברגליים אחוריות או חולשה ברגליים אחוריות בכלבים הינה תופעה ידועה ומוכרת, למרות שרבים סבורים כי היא מאפיינת כלבים מבוגרים בלבד, הדבר אינו נכון והתופעה נפוצה בכל גיל החל מגורים ועד לכלבים מבוגרים. שיתוק ברגליים אחוריות בכלב נפוצה יותר בגזעים מסוימים אך יכולה להופיע בכל הגזעים. בעבר היה נהוג לחשוב כי שיתוק של הרגליים האחוריות בכלבים הוא מצב לא הפיך וכלבים רבים הומתו בשל שיתוק כזה, אך בשני האחרונות עם התפתחות הרפואה הווטרינרית , יכולות האבחון והטיפול הקיימים הבעיה ניתנת לטיפול עם אחוזי הצלחה גבוהים מאוד כל עוד מטפלים בזמן ובצורה מדוייקת
. מדוע זה קורה? האם ניתן למנוע את התופעה? כיצד מאבחנים אותה ומטפלים בה? במאמר הבא נסקור את הנושא בהרחבה.
הגורמים לשיתוק וחולשה ברגליים האחוריות של הכלב?
ישנם מספר גורמים נפוצים לשיתוק ברגליים אחוריות או חולשה ברגליים אחוריות אצל כלבים. ברוב המקרים מדובר במחלקות אשר גורמות לפגיעה בחוט השדרה כאשר מגוון המחלות הללו מתחלק ל 5 נושאים עיקריים:
דלקות בעמוד השדרה או בחוט השדרה
פריצות דיסק
טראומות ( שברים בעמוד השדרה, דימומים וכו) הנגרמים כתוצאה מתאונת דרכים או נפילה מגובה
תהליכים תופסיי נפח ( גידול / ציסטה וכדומה)
תהליכים ניווניים
אפשרויות נוספות אשר לא קשורות לעמוד השדרה גם יכולות לגרום לשיתוק ברגליים אחוריות בכלב אך מיקרים בהם גורמים אלו יגרמו לשיתוק רגליים אחוריות בכלב מאוד נדירים. בעיות אלו כוללות:
- בעיית פרקים החל מתהליכים ניווניים ועד דלקות פרקים
- בעיות שרירים
- חסימה של כלי דם
כיצד ניתן לאבחן חולשה ברגליים של הכלב?
כאשר כלב מתקשה ללכת, יש להגיע מהר ככל האפשר לווטרינר לצורך בדיקה ראשונית. הווטרינר יבצע בדיקה גופנית, בדיקות דם צילום רנטגן בהתאם לצורך ויחליט האם השיתוק נגרם מבעיה נוירולוגית (עמוד שדרה) או אחרת וכן את חומרת הסימנים. במידה ומדובר בפגיעה בעמוד השדרה הווטרינרי יפנה אתכם להמשך אבחון וטיפול אצל נוירולוג שכן במיקרים אלו זמן התגובה שלנו קצר לפני שנגרם נזק משמעותי.
מניעה וטיפול
בעבר היה נהוג לחשוב כי ניתן לטפל בשיתוק ברגליים אחרויות בכלבים כולל בפריצות דיסק באמצעות תרופות בעיקר שימוש בסטרואידים. כיום ידוע לנו כי שימוש בתרופות אלו עלול להחמיר את הבעיה. לכל אחד מהגורמים לשיתוק יש טיפול ספציפי אותו יש להתאים לגורם המחלה בחלק מהמיקרים יהיה מדובר בטיפול תרופתי ( דלקות למשל) בחלק אחר מנוחה או דיקור ( פריצות דיסק בדרגות הקלות) ובחלק מהמיקרים ניתוח ( פריצות דיסק בדרגות קשות , גידולים , ציסטות). בניגוד למקובל ברפואת בני אדם, ניתוחי עמוד שדרה לטיפול בפריצות דיסק מקובלים מאוד ברפואה ווטרינרית והם בעלי אחוזי הצלחה מצויינים ( סביב ה 90 אחוזי הצלחה ברוב המיקרים)
נכון להיום הגורם הנפוץ ביותר לשיתוק ברגליים אחוריות בכלבים הוא פריצות דיסק, זוהי מחלה שכיחה מאוד בכלבים אשר מובילה לקושי בהליכה ולשיתוק ברגליים אחוריות בכלב. לפריצת דיסק לכלבים יש נטייה גנטית והשכיחות שלה גבוהה יותר בגזעים מסוימים ביניהם: דקל, פקינז, ביגל, שיצו, קוקר ספניאל, בולדוג צרפתי ופינצ'רים. גם לכלבים מעורבים בגזעים אלו יש נטייה מוגברת לפתח פריצות דיסק כבר בגילאים צעירים אך פריצות דיסק יכולות להופיע גם בגזעים רבים אחרים בגילאים שונים.
באופן עקרוני עם טיפול נכון בפריצות דיסק בכלבים ניתן להגיע להצלחה טיפולית גבוהה מאוד כאשר רוב המקרים עם שיתוק ברגליים אחוריות בכלב יחלימו במידה ויקבלו את הטיפול המתאים ובזמן. הטיפול נקבע על ידי הנוירולוג המומחה אשר הינו ווטרינרי שמומחה לפריצות דיסק בכלבים. מספר פרמטרים נלקחים בחשבון בזמן קביעת סוג הטיפול ביניהם: חומרת הפגיעה הנוירולוגית, גיל בעל החיים, הגזע ומחלות רקע אחרות במידה וקיימות. מבין כל הפרמטרים שנלקחים בחשבון החשוב ביותר הוא חומרת הפגיעה הנוירולוגית שכן הוא אשר משפיע ישירות על אופי הטיפול וקובע האם הטיפול יהיה כירורגי (ניתוחי) או שמרני (מנוחה, תרופות, דיקור)
אנחנו כאן בשבילכם
במידה וכלבכם סובל מחולשה ברגליים אחוריות, שיתוק ברגליים אחוריות או מקרה של כלב מתקשה ללכת, אנו ממליצים לכם להגיע עם כלבכם לבדיקה אצל הווטרינרי אשר בהתאם לצורך יפנה אתכם לבדיקת נוירולוג אם בתור רגיל או כטיפול חרום.
בתמונה דר' ברנון במהלך ניתוח לתיקון פריצת דיסק בכלב אשר גרמה לשיתוק מלא ברגליים האחוריות. הניתוח נמשך כשעתיים ובמהלכו מוציאים את רקמת הדיסק שפרצה על מנת לאפשר לחוט השדרה את היכולת להשתקם. לאחר הניתוח בכלב מועבר לאשפוז של כ 24 שעות במהלכם יקבל שיכוך כאבים בסופם ישוחרר לביתו להמשך התאוששות. בחלק גדול מהמיקרים הכלבים חוזרים ללכת עד לביקורת שמתרחשת 10 ימים עד שבועיים מהניתוח.