פריצת דיסק לכלב היא הגורם השכיח ביותר אשר מוביל לקושי בהליכה ולשיתוק ברגליים אחוריות בכלב. ל- פריצת דיסק לכלב יש נטייה גנטית והשכיחות שלה גבוהה יותר בגזעים מסוימים ביניהם: דקל, פקינז, ביגל, שיצו, קוקר ספניאל, בולדוג צרפתי ופינצ'רים. גם לכלבים מעורבים בגזעים אלו יש נטייה מוגברת לפתח פריצות דיסק כבר בגילאים צעירים אך פריצות דיסק יכולות להופיע גם בגזעים רבים אחרים בגילאים שונים.
באופן עקרוני עם טיפול נכון בפריצות דיסק לכלב ניתן להגיע לפרוגנוזה טובה מאוד כאשר רוב המקרים עם שיתוק ברגליים אחוריות בכלב יחלימו במידה ויקבלו את הטיפול המתאים ובזמן. הטיפול נקבע על ידי הנוירולוג המומחה אשר הינו ווטרינרי שמומחה לפריצות דיסק בכלבים. מספר פרמטרים נלקחים בחשבון בזמן קביעת סוג הטיפול ביניהם: חומרת הפגיעה הנוירולוגית, גיל בעל החיים, הגזע ומחלות רקע אחרות במידה וקיימות. מבין כל הפרמטרים שנלקחים בחשבון החשוב ביותר הוא חומרת הפגיעה הנוירולוגית שכן הוא אשר משפיע ישירות על אופי הטיפול וקובע האם הטיפול יהיה כירורגי (ניתוחי) או שמרני.
מהם הסימנים שבהם אני צריך לחשוד?
כאמור, הסימן ההתחלתי והנפוץ ביותר הוא כאב שיכול להתבטא בחוסר רצון לקפוץ, יבבות קלות ואף צרחות כאב (במקרים בהם מדובר בפריצת דיסק בצוואר). כלב עם כאב גבי או צווארי יפתח הליכה לא תקינה עם גב קמור או צוואר נמוך, יסרב ללכת או לקפוץ ולא ינסה לעלות על ספות או מיטות. במקרים חמורים יותר, בהם נוצר לחץ משמעותי על חוט השדרה, יכולים להופיע סימנים נוספים כולל:
- צליעה של רגל אחת או יותר
- קושי בקימה
- הליכה על גב כף הרגל
- גרירה של רגליים אחוריות
- חוסר יכולת ללכת כלל (שיתוק מלא)
בכל אחד מהמיקרים הללו יש להגיע לבדיקת ווטרינר, במיקרים של חוסר יכולת ללכת זהו מקרה חרום הדורש הגעה לבית חולים ווטרינרי בו מצוי נוירולוג באופן קבוע.
מה אני צריך לעשות כאשר לכלב יש פריצת דיסק?
חשד לפריצת דיסק יכול להיות ממספר סימנים. בדרגות הקלות, הכלב יראה חוסר רצון ללכת, קושי בלעלות מדרגות , חוסר יכולת לקפוץ וכאב. אלו הם השלבים הראשוניים של פריצת דיסק ובשלב זה יש לשמור על הכלב במנוחה ולהגיע לבדיקה אצל ווטרינר. במידה והסימנים שתוארו מופיעים בלילה המצב אינו מצב חרום וניתן לחכות עם ההגעה לווטרינר בבוקר.
במידה ומדובר בכאב צווארי, הכלב יראה סימנים קשים יותר הכוללים צרחות כאב ומנח אופייני של ראש מורכן – פרטים נוספים על כאב צווארי והטיפול בו ניתן לקרוא במאמר על כאב גבי וצווארי בכלבים
במיקרים הכוללים כאב גבי בלבד הווטרינר יבצע בדיקה נוירולוגית ובמידת הצורך ישלח אתכם לבדיקה נוירולוגית מקיפה על ידי מומחה. מטרת הבדיקה להבין האם המקור לכאב הוא ממערכת העצבים או ממקור אחר ולהתאים את הטיפול. לרוב כאשר החדש הוא לפריצת דיסק בדרגות הקלות ( דרגה I או II) הטיפול יהיה טיפול שמרני ויכול לכלול מנוחה מוחלטת בכלוב, טיפול נוגד כאבים לזמן קצר וכן טיפולים כדוגמת דיקור. אסור לטפל במיקרים לא מאובחנים באמצעות פיזיותרפיה שכן הטיפול עלול להחמיר את המצב.
בעבר היה נהוג להשתמש בטיפול בסטרואידים למיקרים אלו, אך בשנים האחרונות מצטבר יותר ויותר מידע כי הטיפול בסטרואידים אינו עוזר ואף מסוכן שכן הוא ממסך על הסימנים מבלי לטפל בבעיה ובחלק מהמיקרים אף מחמיר אותה.
חשוב לזכור ישנם מספר מחלות של מערכת העצבים אשר יכולות להראות סימנים זהים לפריצת דיסק והרבה יורת מסוכנות (דלקת שלקרומי השדרה למשל) לכן חשוב מאוד לבצע אבחון מסודר בהתאם להחלטת הווטרינר והנוירולוג המומחה לפני החלטה על טיפול כלשהו. פריצת דיסק לא ניתן לאבחן באמצעות צילומי רנטגן ויש צורך בהדמיה מתקדמת ובבדיקות נוספות על מנת להגיע לאבחנה מדויקת. בחלק מהמיקרים הנוירולוג יבחר לא לבצע אבחון או לבצע אבחון חלקי בעיקר במצבים קלי עם סימנים מאוד ממוקדים ובגזע מתאים.
מהו הטיפול בפריצת דיסק בכלבים?
אופן הטיפול נקבע כאמור על פי תוצאות הבדיקה הנוירולוגית. בשלב ראשון הבדיקה הנוירולוגית קובעת האם מדובר בפגיעת עמוד שדרה ובמידה וכן מאפיינת את הנזק מבחינת מיקום (עמוד שדרה צווארי או גבי) ודרגות חומרה:
דרגה 1 – כאב בלבד
דרגה 2 – כאב + הליכה על גב כף הרגל או "הליכת שיכור"
דרגה 3 – קושי לשאת משקל ( הכלב משותק וגורר רגליים אחרויות)
דרגה 4 – שיתוק מלא ללא תנועות רצוניות
דרגה 5 – שיתוק מלא ללא תנועות רצוניות וללא שליטה על סוגרים.
דרגה 6 – הדרגה החמורה ביותר , שיתוק מלא ללא תחושת כאב ברגליים
בפגיעת גב דרגות 1 ו 2 מטפלים באמצעות טיפול שמרני הכולל כאמור מנוחת כלוב, שיכוך כאבים ודיקור
בפגיעת גב בדרגות 3 עד 5 – כלומר במצבים בהם הכלב לא מצליח ללכת ועד לשיתוק מלא הטיפול הוא ניתוחי.
בפגיעת גב בדרגה 6 – כלומר כאשר אין תחושת כאב הטיפול הוא ניתוח חרום שצריך להיעשות עד 24 שעות מהפגיעה.
בפגיעות צוואריות הטיפול מחמיר יותר ומנתחים כבר מדרגה 1 שכן פגיעות צוואריות יכולות לערב גם פגיעה בשרירי הנשימה ולהוביל למוות. הנוסף מעל 50 אחוז מהמיקרים שיטופלו שמרנית בפגיעות צוואריות יראו חזרתיות של הסימנים תוך מספר שבועות עד חודשים.
בניגוד לבני אדם ניתוחים לפריצת דיסק בכלבים הינם בעלי אחוזי הצלחה מצוינים. הסיכוי של כלב הסובל משיתוק ברגליים אחוריות לחזור ללכת עומד על 90 אחוז כל עוד נשמרת תחושת הכאב העמוק.
הסיכוי להחלמה באמצעות טיפול שמרני הינם גבוהים בדרגות הקלות (1 ו 2) ועומדים על כ 87 אחוז (אלו רוב המקרים אשר מחלימים באמצעות דיקור + מנוחה או מנוחה בלבד). אך אחוזים אלו יורדים משמעותית מהרגע שמופיע שיתוק. למשל: כלב הסובל משיתוק ברגליים אחוריות בדרגה 4 אשר יטופל בטיפול שמרני הסיכוי שלו לחזור ללכת עומד על כ 30 אחוז לעומת כ 90 אחוז במידה ויעבור ניתוח.
בתמונה דר' ברנון במהלך ניתוח לתיקון פריצת דיסק בכלב אשר גרמה לשיתוק מלא ברגליים האחוריות. הניתוח נמשך כשעתיים ובמהלכו מוציאים את רקמת הדיסק שפרצה על מנת לאפשר לחוט השדרה את היכולת להשתקם. לאחר הניתוח בכלב מועבר לאשפוז של כ 24 שעות במהלכם יקבל שיכוך כאבים בסופם ישוחרר לביתו להמשך התאוששות. בחלק גדול מהמיקרים הכלבים חוזרים ללכת עד לביקורת שמתרחשת 10 ימים עד שבועיים מהניתוח.