בעיות שינויי התנהגות בכלבים וחתולים

בעלי חיות מחמד ייתקלו בסבירות גבוהה בשינויי התנהגות או בהתנהגויות בעייתיות או חריגות כלשהם במהלך חייהם של חיות המחמד. שינויי התנהגות אלה מכילים טווח רחב מאוד של התנהגויות הכוללות שינויים במצב המנטאלי, שינויים בהכרה של הבעלים, תוקפנות, עליה או ירידה באכילה, שינויים בקצב ההליכה, נביחות או יללות בשעות בלתי מקובלות, הליכה קומפולסיבית, ירידה בשמיעה, רגישות מוגברת לקולות או למגע התנהגות תוקפנית, אפאטיה, רעד, היצמדות לבעלים או התרחקות מהם. פחדים, בריחה מהבית או מהחצר, גרימת הרס ועוד.

כאשר נתקלים בהתנהגות חריגה או בעייתית כלשהי, הדבר החשוב לדעת הוא, כי כל התנהגות כזו מהווה ביטוי חיצוני לתהליכים פנימיים המתרחשים אצל בעל החיים. תהליכים אלה עשויים להיות קשורים לשינויים בריאותיים ובחלק מהמקרים לפגיעות מוחיות או לכאב.

למשל תוקפנות פתאומית עלולה להיות הסימן הראשוני למצב המכונה "עליית לחץ תוך גולגלתי", הנגרם מתהליכים פתולוגיים במוח כמו גידולים או דלקות. מצב דומה של תוקפנות עלול להיגרם משינויים סביבתיים, מחרדה או מכאב. תוקפנות כזו שיכולה להיות גם סימן למחלות דלקתיות ויראליות של המוח כמו מחלת הכלבת.

לעיתים ההתנהגות החריגה קיימת כבר מגורות, למשל במקרה של "דייזי" גורת לברדור בת שנה אשר הגיעה להערכה נוירולוגית לאחר שהבעלים כבר כמעט התייאשו ממנה. דייזי עברה מספר ניסיונות אילוף אך נשארה מאז היותה גורה תוקפנית. היא תקפה ללא קשר לסביבה, ללא אזהרה מוקדמת ולעיתים גם בזמן שהייתה משחקת עם הבעלים. לאחר מספר ניסיונות אילוף וטיפולים התנהגותיים נשלחה דייזי להערכה נוירולוגית על ידי הווטרינר שלה שחשד בגורם מוחי לבעיה.

בבדיקה הנוירולוגית של דייזי שמנו לב כי מבנה הגולגולת שלה כיפתי וכי היא סובלת מפזילה אשר מתאימה למצב בו יש חוסר התפתחותי של המוח והצטברות של נוזלים בחדרי המוח. מצב זה מכונה הידרוצפלוס.  דייזי הוכנה לסריקת סיטי, בה אכן אובחן הידרוצפלוס חסימתי אשר גרם ללחץ על חדרי המוח. הסימנים אותם הראתה דייזי אם כן היו קשורים לבעיה מוחית עם לחץ על המוח שגרר תוקפנות.

בתחילה ניסינו טיפול תרופתי, שמטרתו הייתה להקל על הלחץ על המוח באמצעות הורדת כמות הנוזלים ולאחר שבוע של טיפול הבעלים כבר ציינו כי שינויי ההתנהגות הפתאומיים של דייזי הולכים ופוחתים. לאחר חודש של טיפול דייזי כבר הפכה לכלבה חביבה ומאושרת. על מנת לאפשר את הפסקת הטיפול התרופתי, דייזי הוכנסה לניתוח בו הוכנס נקז שיושב בחדרי המוח ומנקז את עודפי הנוזל לחלל הבטן. לאחר הניתוח הופסק הטיפול התרופתי ודייזי ממשיכה לפקוד אותנו אחת לשנה לביקורת כאשר היא חיה חיים שמחים וללא בעיות התנהגות.

תמונת סיטי של דייזי, כפי שניתן לראות הגולגולת לא השלימה את סגירתה ורוב המוח מורכב מנוזל ולא מרקמת מוח תקינה.

 

במקרה של דייזי ההתערבות הרפואית פתרה מצב שלא היה נפתר באמצעות אילוף או טיפול התנהגותי. אך יש לקחת בחשבון שלא לכל בעיות ההתנהגות בכלבים קשורים לבעיה נוירולוגית. ברוב המקרים הטיפול יינתן על ידי הווטרינר שלכם או על ידי רופא מומחה להתנהגות. במקרים שישנו חשד כי ההתנהגות החריגה מקורה בבעיה מוחית או בכאב, תופנו להערכה של נוירולוג מומחה.

 

למרות זאת ישנם המחשינויים התנהגותיים שבדרך כלל מקושרים לבעיה נוירולוגית ובמידה ותראו את חיית המחמד שלכם מבצעת התנהגות זו יש להגיע בדחיפות לווטרינר – בין ההתנהגויות הללו ניתן למצוא:

  • איבוד אוריינטציה / אי זיהוי של הבעלים
  • התקלות בחפצים
  • עמידה מול הקיר או בפינת החדר
  • הליכה במעגלים
  • נביחות בלתי פוסקות (בעיקר בלילה)
  • "הרדמות" תוך כדי עמידה

תפריט נגישות